Probabil că ați văzut-o în supermarketuri, în magazinele naturiste și chiar în restaurante: Kombucha. Acest ceai fermentat efervescent este uneori numit "elixirul vieții" de către cei care îi laudă presupusele beneficii pentru sănătate. Dar ce este și cum se prepară? Și de unde ar putea proveni aceste beneficii pentru sănătate?
Cheia pentru crearea kombucha este fermentarea.
Este procesul de utilizare a microorganismelor - în special drojdie și bacterii - pentru a transforma carbohidrații în alcool sau acizi organici.
Oamenii au folosit dintotdeauna fermentarea pentru a conserva peștele, carnea și legumele. Unele dintre procedeele folosite inițial în Asia au devenit o tendință culinară globală de la începutul mileniului.
Băutura este creată prin acțiunea unei culturi simbiotice de bacterii și drojdie, sau SCOBY. Aceasta produce băutura prin fermentare.
De obicei, acest lucru se face lăsând SCOBY-ul liber într-un vas de fermentare care conține un ceai zaharat infuzat.
Odată ce SCOBY-ul este adăugat în ceai, formează un covor plutitor liber pentru a avea cât mai mult contact cu mediul nutritiv. Amestecul este lăsat expus la aer și începe un dans chimic complex.
Bacteriile de acid acetic, cum ar fi Gluconacetobacter și Acetobacter, și bacteriile de acid lactic, cum ar fi Lactobacillus, lucrează cu mai multe populații de drojdie.
Împreună, acestea inhibă dezvoltarea bacteriilor potențial contaminante. Pe o perioadă de aproximativ șapte până la 10 zile, acestea transformă zahărul și ceaiul într-o băutură ușor carbogazoasă, ușor acrișoară, compusă din mai mulți acizi, inclusiv aminoacizi, vitamine și enzime.
Mai multe studii au arătat că Kombucha are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante și chiar anticancerigene.
Beneficiile consumului de kombucha sunt încă în curs de studiu, dar par promițătoare. Kombucha este bogată în polifenoli, antioxidanți puternici care ajută la reducerea inflamațiilor din organism.
Deoarece kombucha este fermentată, aceasta oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca și alte alimente fermentate, cum ar fi iaurtul și varza murată. Bacteriile și drojdia din kombucha conțin probiotice pentru a ne îmbunătăți sănătatea intestinală. "Acest amestec de multe tulpini diferite de creaturi poate ajuta la echilibrarea bacteriilor noastre intestinale, dacă acestea lipsesc sau sunt dezechilibrate".
Acizii produși de procesul de fermentare pot avea proprietăți antimicrobiene și antibacteriene, precum și un impact pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge după ce mâncăm. Aceste beneficii sunt încă în curs de studiu.
Consumul de kombucha este o modalitate gustoasă de a rămâne și hidratat. Dacă v-ați luptat vreodată să beți suficientă apă pe parcursul zilei, Willow recomandă să adăugați un strop sau doi de kombucha la apă plată sau spumantă pentru un strop de aromă.
Deși rare, există câteva efecte secundare de care trebuie să țineți cont. Potrivit experților de la Clinica Cleveland, consumul unei cantități prea mari de kombucha poate duce la dureri de cap, greață și tulburări de stomac. "Pentru că depindem de bacteriile și drojdia specifice care se află într-un echilibru delicat între ele", "orice ar putea rupe acest echilibru ar putea crea un produs nesigur". Kombucha nu este o alegere sigură pentru femeile însărcinate, copii sau pentru cei cu un sistem imunitar compromis.
Sunteți gata să încercați această băutură spumoasă? Căutați o marcă profesională care are aplicate procedurile de siguranță adecvate. Apoi, tot ce trebuie să faceți este să vă alegeți aroma preferată și să începeți să sorbiți!