8 Beneficii de sanatate ale băuturii Kombucha

8 Beneficii de sanatate ale băuturii Kombucha
Această băutură fermentată sănătoasă poate oferi beneficii similare cu cele ale ceaiului verde și poate proteja împotriva unor afecțiuni precum diabetul și cancerul. Descoperiți o varietate de motive pentru a bea kombucha.

Oamenii au consumat kombucha, un tip de ceai fermentat, de mii de ani.
Nu numai că are aceleași beneficii pentru sănătate ca și ceaiul - dar este, de asemenea, bogată în probiotice benefice.
Kombucha conține, de asemenea, antioxidanți, poate ucide bacteriile dăunătoare și poate ajuta la combaterea mai multor boli.

Iată care sunt cele mai importante 8 beneficii pentru sănătate ale kombucha, bazate pe dovezi științifice.

1. Este o sursă potențială de probiotice
Kombucha se crede că provine din China sau Japonia.

Se face prin adăugarea unor tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr la ceaiul negru sau verde, apoi se lasă să fermenteze timp de o săptămână sau mai mult.
În timpul acestui proces, bacteriile și drojdia formează o peliculă asemănătoare unei ciuperci pe suprafața lichidului. Acesta este motivul pentru care kombucha este cunoscută și sub numele de "ceai de ciuperci".
Această pată este o colonie simbiotică vie de bacterii și drojdie, sau un SCOBY, și poate fi folosită pentru a fermenta o nouă kombucha.
Procesul de fermentare produce acid acetic (care se găsește și în oțet) și mai mulți alți compuși acizi, urme de alcool și gaze care o fac carbogazoasă.
În amestec se dezvoltă, de asemenea, un număr mare de bacterii. Deși nu există încă dovezi privind beneficiile probiotice ale kombucha, aceasta conține mai multe specii de bacterii lactice care pot avea o funcție probiotică.
Probioticele oferă intestinului dumneavoastră bacterii sănătoase. Aceste bacterii pot îmbunătăți multe aspecte ale sănătății, inclusiv digestia, inflamația și chiar pierderea în greutate.

Din acest motiv, adăugarea de băuturi precum kombucha în dieta dumneavoastră ar putea să vă îmbunătățească sănătatea în multe feluri.


2. Poate oferi beneficiile ceaiului verde
Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.

Acest lucru se datorează faptului că ceaiul verde conține mulți compuși bioactivi, cum ar fi polifenolii, care funcționează ca antioxidanți puternici în organism.
Kombucha făcută din ceai verde conține mulți dintre aceiași compuși vegetali și se presupune că se mândrește cu unele dintre aceleași beneficii.
Studiile arată că consumul regulat de ceai verde sau administrarea de suplimente care conțin extract de ceai verde poate crește numărul de calorii pe care le ardeți, reduce grăsimea de pe burtă, îmbunătățește nivelul colesterolului, ajută la controlul zahărului din sânge și multe altele.
Studiile arată, de asemenea, că băutorii de ceai verde au un risc redus de cancer de prostată, de sân și de colon.


3. Conține antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi, molecule reactive care vă pot deteriora celulele.

Mulți oameni de știință consideră că antioxidanții din alimente și băuturi sunt mai buni pentru sănătatea dumneavoastră decât suplimentele antioxidante.
Kombucha, mai ales atunci când este făcută cu ceai verde, pare să aibă efecte antioxidante asupra ficatului tău.
Studiile efectuate pe șobolani constată în mod constant că consumul regulat de kombucha reduce toxicitatea ficatului cauzată de substanțele chimice toxice, uneori cu cel puțin 70%.
Deși nu există studii la om pe această temă, pare a fi un domeniu de cercetare promițător pentru persoanele cu afecțiuni hepatice.



4. Poate ucide bacteriile
Una dintre principalele substanțe produse în timpul fermentării kombucha este acidul acetic, care este, de asemenea, abundent în oțet.

Ca și polifenolii din ceai, acidul acetic poate ucide multe microorganisme potențial dăunătoare.
Kombucha preparată din ceai negru sau verde pare să aibă proprietăți antibacteriene puternice, în special împotriva bacteriilor care cauzează infecții și a drojdiilor Candida.
Aceste efecte antimicrobiene suprimă dezvoltarea bacteriilor și drojdiilor nedorite, dar nu afectează bacteriile și drojdiile benefice, probiotice, implicate în fermentarea kombucha.
Relevanța pentru sănătate a acestor proprietăți antimicrobiene nu este clară.


5. Poate reduce riscul de boli de inimă
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces din lume.

Studiile pe șobolani arată că kombucha poate îmbunătăți considerabil doi markeri ai bolilor de inimă, colesterolul "rău" LDL și colesterolul "bun" HDL, în doar 30 de zile.
Chiar mai important, ceaiul (în special ceaiul verde) protejează particulele de colesterol LDL de oxidare, despre care se crede că ar contribui la bolile de inimă.
De fapt, băutorii de ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a dezvolta boli de inimă, un beneficiu care se poate aplica și la kombucha.


6. Poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2
Diabetul de tip 2 afectează peste 450 de milioane de persoane din întreaga lume. Este caracterizat de niveluri ridicate de zahăr în sânge și rezistență la insulină.

Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a constatat că kombucha a încetinit digestia carbohidraților, ceea ce a redus nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, a îmbunătățit funcția hepatică și renală.
Kombucha făcută din ceai verde este probabil să fie și mai benefică, deoarece s-a demonstrat că ceaiul verde în sine reduce nivelul de zahăr din sânge.
De fapt, o analiză a literaturii de specialitate a aproape 300.000 de persoane a constatat că băutorii de ceai verde aveau un risc cu 18% mai mic de a dezvolta diabet.
Sunt necesare studii suplimentare la om pentru a investiga beneficiile kombucha pentru gestionarea glicemiei.


7. Poate ajuta la protejarea împotriva cancerului
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume. Este caracterizat prin mutații celulare și creștere necontrolată a celulelor.

În studiile efectuate în eprubetă, kombucha a ajutat la prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase, datorită concentrației sale ridicate de polifenoli de ceai și antioxidanți.
Modul în care acționează proprietățile anticancerigene ale polifenolilor din ceai nu sunt bine înțelese.
Cu toate acestea, se crede că polifenolii blochează mutațiile genetice și creșterea celulelor canceroase, promovând în același timp moartea celulelor canceroase.
Din acest motiv, nu este surprinzător faptul că băutorii de ceai sunt mult mai puțin predispuși să dezvolte diverse tipuri de cancer.
Cu toate acestea, nu s-a confirmat dacă kombucha are efecte anticancerigene asupra oamenilor. Sunt necesare studii suplimentare.


8. Este sănătoasă atunci când este preparată în mod corespunzător
Kombucha este un ceai bogat în probiotice, cu multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Îl puteți achiziționa din magazine sau îl puteți face singur acasă. Cu toate acestea, asigurați-vă că îl preparați corespunzător.
Kombucha contaminată sau suprafermentată poate provoca probleme grave de sănătate și chiar moartea. De asemenea, kombucha făcută în casă poate conține până la 3% alcool.
Opțiunea mai sigură este să cumpărați kombucha de la un magazin sau online. Produsele din comerț sunt gustoase și sunt considerate fără alcool, deoarece trebuie să conțină mai puțin de 0,5% alcool.
Cu toate acestea, verificați ingredientele și încercați să evitați mărcile care au un conținut ridicat de zahăr adăugat.

REZUMAT
Kombucha preparată necorespunzător poate avea efecte adverse asupra sănătății. O opțiune mai sigură este să cumpărați kombucha îmbuteliată de la magazin.

Concluzia
Mulți oameni cred că kombucha ajută la tratarea a tot felul de probleme cronice de sănătate.
Cu toate acestea, studiile pe oameni privind efectele kombucha sunt puține, iar dovezile privind efectele sale asupra sănătății sunt limitate.
În schimb, există numeroase dovezi pentru beneficiile ceaiului și ale probioticelor, care se găsesc ambele în kombucha.

Dacă încercați kombucha de casă, asigurați-vă că o preparați corespunzător. Kombucha contaminată poate provoca mai mult rău decât bine.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!